Каталог

Монтаж на ламиниран паркет

2015-02-01 20:27:38

Предстои ви покупка и монтаж на ламиниран паркет.

Ние от Георгиеви & КО ще ви дадем няколко съвета как да постъпите при монтажа на ламиниран паркет, за да останете доволни от подовата настилка и да имате един красив и безупречен под.

1. Едно от най-важните неща при монтажа на ламиниран паркет е в какво състояние се намира основата на пода.

Желателно е основата на пода на помещението, в което ще се монтира ламината да бъде  равна ( да няма кривини ), твърда ( за да не потъва ламината ),да е суха  и да бъде добре почистена от песъчинки, прах и други остатъци. Все повече хора избират да си монтират ламината върху стария балатум, мокет или паркет, за да бъде по-добра изолация. Тук трябва да отбележим, че при възможност е препоръчително мокета или балатума да бъдат отстранени преди монтажа на ламинирания паркет. Това е необходимо, защото под самия ламиниран паркет се поставя подложка. Ако не бъде премахната старата настилка  има голяма вероятност тя да се спари и да се образува мухъл, това се получава, защото подложките, които се продават не позволяват на мокета или балатума да дишат.

При монтаж на ламиниран паркет върху стар ламинат или естествен паркет, трябва да огледаме добре старата настилка да не е упряла някъде по стените, да няма незалепени паркетини и да не скърца, защото това ще се предаде и върху новата настилка.

Ако ламинирания паркет ще се монтира върху теракот, трябва задължително да проверим да няма разлепени плочи или деневилация между самите плочи, ако има трябва да бъдат отстранени задължително, защото това ще доведе до повреда на новата настилка. Също така трябва да проверим дали има цокъл ( перваз ) от теракот,ако има е желателно да бъде премахнат. Това се налага, за да не се получава разстояние между стария и новия перваз.

Преди монтажа на ламинираня паркет е желателно пакетите с ламинат да престоят в помещението, където ще бъде монтиран за 24 часа.Влажността на въздуха в помещението трябва да е между 40 и 70 %, а температурата в стаята 15 - 18 градуса.

2. Ще са ни нужни определен вид инструменти за монтажа на ламинирания паркет.

 

 •  електрически трион - зеге ( с него ще се изрязват ламелите ).
 •  
 •  ръчен трион - ножовка ( за изрязване на касите на вратите при необходимост ).
 •  
 •  чук и трупче ( препоръчваме използването на гумен чук ).
 •  
 •  ъгломер и ролетка ( за точното оразмеряване на ламелите ).
 •  
 •  скоба ( за закопчаване на ламелите при трудно достъпни места ).
 •  
 •  ками ( поставят се между стената и ламинирания паркет за оставяне на разширителна фуга ).

 

3. Подложка за ламиниран паркет

Подложката и нейното поставяне под ламинирания паркет е задължителен етап,като няма значение върху каква настилка ще се полага ламинирания паркет. Подложката  спомага  на  ламинирания  паркет  да  прилепне  по -добре  към  основата  на  пода.  А  според  вида  и  дебелината  на  самата  подложка  тя  обира  до някаква  степен  малки  денивилационни  разлики  в  пода.

Самият монтаж на подложката е много лесен, само трябва да спазваме някои параметри. Тя трябва да бъде поставена по посока на ламинирания паркет, трябва да се избягва по-възможност съвпадението на снадките на ламелите със снадките на подложката и да се оставя разстояние от 10мм окло стени, прагове и др.

4. Монтаж на ламинирания паркет

При монтажа на ламинирания паркет има някои неща, които трябва задължително да бъдат спазени,за да имаме един безупречен под. Ламинатът се реди срещу светлината на стаята ( късата страна на ламела да е срещу светлината ). Ламинирания паркет до голяма степен е създаден от естествени материали ( дърво ), които се влияят от температурата и влажността на помещението. Точно поради тази причина се оставя разширителна фуга широка около 1 - 1,5см. от стени, каси на врати прагове, колони и всичко  до което може да се опре. При затопляне на помещението ламинатът се разширява и при неспазване на тази разширителна фуга, той може да опре в даден момент и да се повреди. Фугата, която сме оставили към стените и другите помещения,  не трябва да ни притеснява, тъй като към стените тя ще бъде скрита от первазите, които покриват до 40мм. А към другите помещения или под вратите се монтират алуминиеви лайсни. Ламинираният паркет е плаваща конструкция и по никакъв начин не трябва да се захваща ( лепи или приковава ) за пода. Ламинатът се реди шахматно с раминаване на ламелите минимум 20 см. ( 40-50см. прпоръчително ). По този начин всеки следващ ред притиска предходния към пода. Максималната големина на помещението трябва да е НЕ  по-голяма от  8х10м. Всяко едно помещение е желателно да бъде прекъснато от друго помещение, като снадката между двете помещения се закрива с определен вид лайсна.

5. Монтаж на PVC первази с кабелен канал

За монтажа на первазите ще са ви необходими определени консумативи,като дюбел-винт, ъгли, тапи и снадки. Преди да се започне с монтажа на первазите трябва да се отсрани кабел канала, след което се пробива през него в стената и се поставя дюбел-винта и се завинтва за стената. Дюбел-винтовете се слагат през около 30см един от друг. След като са монтирани за стената може дасе постави кабелканала.

6. Монтаж на алуминиева преходна лайсна

Преходните лайсни, също като подовите первази, са задължителен аксесоар за вашия под. Лайсните се използват за скриване на разширителната фуга между две  помещения, стълбища, прагове и др. Преходните лайсни са със скрит монтаж, като в опаковката им имат необходимите дюбел-пирони за техния монтаж. С перфоратор се разпробиват дупки в пода между двете настилки, където ще бъде монтирана лайсната. След като са направени необходимия брой дупки в пода се монтират дюбелите, а от долната страна на лайсната има канал, на който се монтират пироните с помощта на чук и трупче се набива към пода.